Baby acne: wat is het en hoe te behandelen?

Een pasgeboren baby heeft nog geen beschermlaag op de huid. Het is daardoor erg gevoelig voor aanrakingen. Daarnaast is er een vrij grote kans op huidaandoeningen, en dat is natuurlijk niet fijn. Zo komt babyacne vaak voor bij pasgeborenen en zuigelingen. Wat is het precies, hoe herken je het en op welke manieren kun je het behandelen? De antwoorden op deze belangrijke vragen vind je in dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Wat is baby acne?

Baby acne is een veel voorkomende huidaandoening bij pasgeborenen en zuigelingen. Het verschijnt als kleine, rode bultjes of puistjes op het gezicht, vooral op de wangen, de neus en het voorhoofd. Soms ontstaan er ook mee-eters. Acne bij baby’s wordt veroorzaakt door de activering van olieklieren in de huid. Die worden in gang gezet door hormonen die tijdens de zwangerschap van de moeder op de baby worden overgedragen. Ze stimuleren de productie van olie in de huid, waardoor de poriën verstopt kunnen raken en acne ontstaat.

Waardoor ontstaat deze vorm van acne?

Niet alleen hormonen, maar ook bepaalde factoren in de omgeving spelen een rol bij het ontstaan van acne bij de allerkleinsten. Denk bijvoorbeeld aan blootstelling aan irriterende of allergene stoffen of door het gebruik van bepaalde producten op de huid. Zo raakt de tere babyhuid soms geïrriteerd door het gebruik van geparfumeerde zeep of lotions. Ook het aanbrengen van crèmes of zalven die bepaalde ingrediënten bevatten veroorzaken soms acne. In zeldzame gevallen kan de acne een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals een hormonale onbalans of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Wanneer ontstaat deze vorm van acne?

Acne bij baby’s verschijnt meestal in de eerste levensweken en gaat meestal binnen een paar maanden vanzelf over. Het is meestal geen reden tot zorg en behoeft geen behandeling. Houdt de acne echter aan of lijkt het geïnfecteerd lijkt? Dan is het belangrijk een om een zorgverlener te raadplegen voor een goede behandeling. Het is belangrijk op te merken dat babyacne niet besmettelijk is en niet veroorzaakt wordt door iets wat de ouders wel of niet gedaan hebben.

Hoe herken je baby acne?

Vermoed je dat jouw kleine acne heeft? Let dan op de volgende kenmerken:

  • Kleine rode bultjes op het gezicht, vooral op de wangen, de neus en het voorhoofd.
  • Kleine, witte bultjes op de huid, naast de rode bultjes.
  • Een droge, huid of roodheid rond de bultjes.
Zo herken je baby acne
Bron: Pampers.com

Wat is het verschil tussen babyacne en Erythema neonatorum toxicum?

Pasgeborenen kunnen last krijgen van allerlei huidaandoeningen, waaronder ‘Erythema neonatorum toxicum’. Het ziet er anders uit dan baby acne. Je herkent het aan rode, verhoogde bulten of papels op de huid, vaak op het gezicht, de borst en de buik. Deze bultjes kunnen gepaard gaan met zwelling, jeuk of korstvorming. Acne bij pasgeborenen wordt vermoedelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van hormonen van de moeder in de huid van de baby en verdwijnt meestal vanzelf binnen enkele weken tot enkele maanden.

Andere oorzaak van huidirritatie

Erythema neonatorum toxicum heeft vermoedelijk een andere oorzaak, namelijk
door een allergische reactie op stoffen in de omgeving van de baby. Denk bijvoorbeeld bepaalde medicijnen, zeep of andere irriterende stoffen. Het verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar dagen tot een week en er is meestal geen behandeling voor nodig.

Babyacne koemelkallergie: is er een verband?

Koemelkallergie is een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam reageert op eiwitten in koemelk. Dit kan zorgen voor allerlei vervelende klachten bij jouw kleintje, zoals spijsverteringsproblemen, problemen met de ademhaling en huidreacties. Mogelijk speelt koemelkallergie een rol bij het ontstaan van acne. Soms kan het overschakelen op een hypoallergene formule er voor zorgen dat de acne verdwijnt. Het is echter belangrijk op te merken dat er veel andere mogelijke oorzaken van babyacne zijn, dus raadpleeg altijd een arts voordat je een beslissing neemt.

Is er ook een verband tussen baby acne en eczeem?

Mogelijk is er ook een verband tussen babyacne en eczeem. Eczeem is een inflammatoire huidaandoening die een rode, jeukende en ontstoken huid veroorzaakt. Sommige baby’s die eczeem ontwikkelen, krijgen ook baby acne. Er is echter niet één specifieke oorzaak van eczeem of babyacne aan te wijzen. Waarschijnlijk speelt een combinatie van factoren, waaronder genetica, omgevingsfactoren en de werking van het immuunsysteem, een rol bij de ontwikkeling ervan.

Hoe behandel je baby acne?

Als je baby eczeem of babyacne heeft, is het belangrijk om samen met een zorgverlener te bepalen wat de beste behandeling is. Dit kan bestaan uit het gebruik van vochtinbrengende middelen, topische corticosteroïden en andere medicijnen om de ontsteking en jeuk van eczeem te bestrijden, en maatregelen om de acne onder controle te houden. In sommige gevallen kan het ook helpen om bepaalde triggers uit de omgeving, zoals het gebruik van bepaalde lotions, te verwijderen. Hoewel deze vorm van acne in principe vanzelf verdwijnt, zijn er wel diverse producten op de markt die zorgen voor verlichting van de huid. Een kleine greep:

  • Näif nurturing cream
  • Näif verzachtende bodylotion voor baby’s en kids

Baby acne tips: zo behandel je het

Het is ontzettend vervelend voor jouw kleintje om last te hebben van acne. Naast het gebruik van parfumvrije verzorgingsproducten kun je de volgende stappen ondernemen om af te rekenen met dit huidprobleem:

Tip 1: Probeer niet te schrobben of aan de acne te peuteren. Dit kan de huid irriteren en de acne verergeren.
Tip 2: Houd het gezicht van je baby schoon. Was het gezicht van je baby één of twee keer per dag voorzichtig.
Tip 3: Vermijd het gebruik van zware crèmes of oliën op de huid van je baby. Deze producten kunnen de poriën verstoppen en de acne verergeren.
Tip 4: Probeer een hypoallergene, geurloze vochtinbrengende crème te gebruiken om de huid van je baby te kalmeren.

Goed nieuws: deze huidaandoening verdwijnt meestal vanzelf

Het is belangrijk om te onthouden dat baby acne meestal een tijdelijke aandoening is en na verloop van tijd vanzelf oplost. In de tussentijd kun je met deze informatie en baby acne tips uit on artikel de irritatie tot een minimum beperken en de huid van je baby gezond houden.

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken