Wat is een zwangerschapsmasker en hoe behandel je het?

Voor veel vrouwen is een zwangerschap een prachtige tijd. De kwaaltjes die er bij komen kijken zijn ze echter liever kwijt dan rijk. Toch zijn ze niet altijd te voorkomen. Zo krijgt een aanzienlijk deel van de aanstaande moeders een zwangerschapsmasker. Wat is het precies en hoe kun je het voorkomen?

Inhoud van dit artikel

Wat is een zwangerschapsmasker?

Ooit van een ‘melasma’ of een ‘chloasma’ gehoord? Die kans is niet heel groot. Maar het begrip ‘zwangerschapsmasker’ komt je misschien wel bekend voor. Dat is namelijk hetzelfde. Het is een veel voorkomende huidaandoening die voorkomt bij vrouwen tijdens de zwangerschap. Er ontstaan donkere vlekken op het gezicht, oftewel pigmentvlekken. Die zijn duidelijk te zien op de wangen, de neus en het voorhoofd.

YouTube

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken, ook bekend als hyperpigmentatie, zijn delen van de huid met een teveel aan pigment. Ze kunnen verschijnen als donkere vlekken, sproeten of vlekken en worden veroorzaakt door een verhoogde melatonineproductie. Pigmentvlekken worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen (vandaar dat zwangere vrouwen er vaak last van krijgen) en bepaalde medicijnen. Het is belangrijk om zonnebrandcrème en andere beschermende maatregelen te gebruiken om verdere hyperpigmentatie te voorkomen.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

Pigmentvlekken op het gezicht worde vermoedelijk veroorzaakt door een toename van hormonen tijdens de zwangerschap. Die stimuleren de productie van pan pigment in de huid. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen met een donkere huidskleur en is meestal tijdelijk. Na de zwangerschap is de kans groot dat de klachten verdwijnt.

Is het schadelijk?

Een zwangerschapsmasker is over het algemeen niet schadelijk voor de moeder of de baby. Wel vinden veel vrouwen het erg vervelend om donkere vlekken op hun gezicht te hebben.

Zwangerschapsmasker behandelen

Een zwangerschapsmasker is soms moeilijk te behandelen en de donkere vlekken verdwijnen misschien niet helemaal. Er zijn echter verschillende behandelingen die kunnen helpen het uiterlijk van melasma te verlichten en de algehele teint en textuur van de huid te verbeteren. Deze omvatten hydrochinon, tretinoïne, chemische peelings en laserbehandelingen. Deze werken als volgt:

1 – Hydrochinon
Dit is een huidverlichtend middel dat zowel in de winkel als op recept verkrijgbaar is. Het wordt gebruikt om plekken met hyperpigmentatie, zoals donkere vlekken en sproeten, lichter te maken. Dit middel werkt door de productie van melanine te remmen, het pigment dat kleur geeft aan de huid, het haar en de ogen. Hydroquinone is verkrijgbaar in verschillende concentraties en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere huidverlichtende middelen, zoals kojinezuur en azelaïnezuur. Het is verkrijgbaar in in crèmes, gels en lotions op recept.

2 – Tretinoïne
Tretinoïne, ook bekend als retinoïnezuur of retin-A, is een vorm van vitamine A die plaatselijk wordt gebruikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen. Het is verkrijgbaar in crème-, gel- of vloeibare vorm en wordt gewoonlijk één of twee keer per dag op de huid aangebracht. Het kan helpen om donkere plekken op te lichten en de huid te verbeteren, zodat het er weer mooier uitziet.

3 – Chemische peelings
Dit zijn behandelingen waarbij een chemische oplossing op de huid wordt aangebracht om de bovenste lagen te verwijderen en de textuur en teint te verbeteren.

4 – Laserbehandelingen
Deze maken gebruik van hoogenergetisch licht om de huid binnen te dringen en het uiterlijk van melasma te verbeteren. We raden aan om een dermatoloog te raadplegen voordat je met een behandeling begint om de veiligheid en effectiviteit van de behandeling te garanderen.

Zwangerschapsmasker na bevalling

Het is mogelijk dat melasma na de zwangerschap blijft bestaan of opnieuw verschijnt, maar dit komt niet vaak voor. Soms is er een behandeling nodig om verbetering te krijgen. Veel vrouwen kiezen voor peelings of speciale producten voor de huid, zoals ‘Biodermal Pigmentserum’ of de gezichtsserums van La Roche-Posay of Vichy. Deze producten zijn gemaakt in samenwerking met dermatologen en uiterst veilig. Welke serum het beste werkt is afhankelijk van jouw huidtype.

Zwangerschapsmasker voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. En gelukkig zijn er een aantal manieren om het ontstaan van melasma te helpen voorkomen tijdens de zwangerschap of tijdens het gebruik van anticonceptiepillen. Bij deze een aantal tips.

Tip 1: Gebruik voldoende bescherming tegen de zon

Melasma ontstaat vaak door blootstelling aan de zon. Ook kan zonlicht het verergeren wanneer je er eenmaal last van helpt. Om melasma te helpen voorkomen is het belangrijk om elke dag een zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 te gebruiken, ook op bewolkte dagen of als je binnen bent. Zorg ervoor dat je alle blootgestelde huid insmeert met zonnebrandcrème en breng het elke twee uur of na het zwemmen of zweten opnieuw aan.

€12,00
€23,99
Direct uit voorraad leverbaar
Bol.com
€12,50
€24,99
Direct uit voorraad leverbaar
Bol.com

Tip 2: Draag beschermende kleding

Het dragen van beschermende kleding, zoals een grote hoed, lange mouwen en een zonnebril, beschermt jou huid tegen de schadelijke zonnestralen.

Tip 3: Vermijd bepaalde huidverzorgingsproducten

Bepaalde huidverzorgingsproducten, zoals alfahydroxyzuren (AHA’s), bètahydroxyzuren (BHA’s) en retinoïden, kunnen melasma verergeren. Als je zwanger bent of anticonceptiepillen gebruikt, kun je deze producten. Of bespreek ze eventueel met jouw zorgverlener voordat je ze gebruikt.

Tot slot: zo vermijd je deze vervelende kwaal tijdens de zwangerschap

Teveel hitte en stress kunnen melasma uitlokken of verergeren. Probeer hete douches, stoombaden en sauna’s dan ook te vermijden. En probeer stress verminderende technieken zoals diepe ademhaling, meditatie en sporten onderdeel te laten worden van jouw leven. Het zijn goede manieren om te ontspannen en voorkomen pigmentvlekken. Twee vliegen in één klap dus!

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken