Baby met droge huid: zo verzorg je de babyhuid

Gefeliciteerd! Er is baby’tje geboren! Als kersverse ouder(-s) komt er dan heel veel op je af. Je hebt beslist vragen als: “hoe vaak en hoeveel moet mijn kleintje drinken, hoe vaak moet de luier worden vervangen en hoe kan ik mijn kindje het beste verzorgen”. Daarom schreven we speciaal voor jou dit blog met als thema babyhuid verzorgen en wat de oorzaken van een droge huid baby kunnen zijn. Handig om te weten en fijn dit artikel er later op na te kunnen slaan.

Inhoud van dit artikel

Hoe komt het dat mijn baby een droge huid heeft?

Als je kleintje is geboren, kan de huid een paar dagen na de geboorte gaan vervellen of gaan schilferen. Hiervan hoef je niet te schrikken. Het is de natuurlijke aanpassing van de babyhuid, die daarvoor negen maanden in vruchtwater heeft geleefd. Vooral de voetjes (voetzolen) en enkels, de handen en de polsen kunnen gaan vervellen. Je kunt de aangedane stukjes huid eventueel met wat babyolie zachtjes insmeren. De babyhuid wordt dan wat zachter en het vervellen zal verminderen.

Is je/jullie kindje te laat geboren? Dan bestaat er sowieso meer kans op een droge babyhuid. Rond de 40e week van de zwangerschap zal de natuurlijke beschermlaag van de babyhuid in het vruchtwater oplossen.
De babyhuid is na de geboorte sowieso nog niet volledig ontwikkeld. De opperhuid, de buitenste huidlaag, is nog erg dun. Hierdoor biedt de babyhuid nog geen volledige bescherming. Ook de talgklieren produceren nog niet voldoende talg om de huid goed vet te houden.

De huid van je baby’tje is in de eerste weken na de geboorte bovendien nog heel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Denk aan felle zon, wind en grote temperatuurschommelingen. Met name in de herfst en de winter heeft je baby’tje een grotere kans op een droog huidje. Beschermen en de babyhuid verzorgen is daarom erg belangrijk. Houd het huidje van je baby gehydrateerd met zachte babyproducten voor de gevoelige huid, dus zonder parfum en kleurstoffen. Als je alle tips hebt opgevolgd, zou de droogheid moet uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Raadpleeg bij twijfel de kinder- of huisarts.

Hoe herken ik een droge babyhuid?

Een droog babyhuidje herken je aan rode plekjes en gebieden met huidschilfers. Een ruw huidje en kleine kloofjes kunnen ook op een droge babyhuid duiden.

Is een droge babyhuid schadelijk?

Een droge babyhuid is meestal onschuldig. Wel kan een droge huid jeuk en schilfers veroorzaken, waaraan je kindje (onbewust) kan gaan krabben. Daardoor kan de babyhuid beschadigen. Een “open” huid is vatbaarder voor infecties. Houd de nagels van je kindje daarom kort en smeer de droge plekjes goed in.

Hoe kan ik het beste een droge huid baby verzorgen?

Droge plekjes betekent dat het huidsmeer op die plekjes is afgenomen. Daardoor houdt de babyhuid niet alleen minder vocht vast, de babyhuid kan ook gevoeliger zijn voor invloeden (infecties) van buitenaf. Daarom is het dringende advies om de droge plekjes goed te verzorgen.

Met welke middelen kan ik het beste een droge huid baby verzorgen?

Welke producten jouw voorkeur hebben, is natuurlijk persoonlijk. Ben kritisch voordat je een verzorgingsproduct aanschaft en kijk goed welke ingrediënten erin zitten. Vermijd een product met geur- en kleurstoffen. Die kunnen de gevoelige babyhuid irriteren. Producten op natuurlijke basis, bijvoorbeeld Calendula of Aloë Vera zijn prima. Ondanks dat een product schijnbaar aan al deze voorwaarden voldoet, is het evengoed mogelijk dat je kindje er toch gevoelig op reageert. Test het nieuwe product daarom eerst op een klein stukje van de babyhuid uit. Pas dan kun je zien hoe je baby op het product reageert en of je het veilig kunt gaan gebruiken.

Hoevoorkom je een droge babyhuidje?

Voorkomen is beter dan genezen. Hoewel je een droge huid baby niet altijd kunt voorkomen, kunnen de onderstaande maatregelen en tips in elk geval geen kwaad.

Preventief smeren

Wacht niet met het verzorgen en insmeren van een droge huid baby totdat je plekjes of schilfertjes constateert. Smeer je kindje daarom preventief met een mild product in. Het insmeren zal bovendien de band tussen jou en je kindje versterken.

Kies voor luchtige en ademende kleertjes

Hoewel wol een fijn materiaal is om de lichaamstemperatuur van je kindje te reguleren en je kindje lekker warm te houden, kan wol de tere babyhuid ook irriteren. De babyhuid kan gaan jeuken. Kies daarom voor katoenen of bamboe kleding. Schroom niet dit ook eerlijk tegen de gulle gever uiten wanneer je babykleding met wol cadeau krijgt.

Niet te vaak in bad

Doe je kindje maximaal twee tot drie keer per week in bad of in de Tummy Tub. Hetzelfde geldt voor douchen met je kindje. Let erop dat het water niet warmer dan 37° C is. Hogere temperaturen droogt de huid uit. Voeg eventueel wat badolie aan het water toe. Wrijf je kindje na het badderen niet droog met een handdoek maar dep de huid droog met een zachte hydrofiele doek of een bamboe doek. Verzorg daarna de babyhuid met een mild verzorgingsproduct.

Niet te lang in bad of onder de douche

Probeer de tijd dat je je baby’tje baddert tot maximaal tien minuten te beperken. Des te langer je baby in bad zit of samen met je doucht, des te weker en kwetsbaarder zijn of haar huidje wordt.

Pas op met babyzwemmen

Er wordt geadviseerd pas vanaf de leeftijd van drie maanden te gaan babyzwemmen. Al dat chloorwater moet je heel zorgvuldig na het zwemmen afspoelen (samen onder de douche). Smeer na het droogdreppen je kindje rijkelijk met een baby- of kokosolie of ander hydraterend product in.

Vermijd zon

Bescherm je kindje tegen direct zonlicht. Zon droogt de huid onherroepelijk uit. Leg hiervoor een hydrofiele doek over de wandelwagen of zet je baby’tje een klein zonnehoedje op.

1 Reactie
  1. […] of allergene stoffen of door het gebruik van bepaalde producten op de huid. Zo raakt de tere babyhuid soms geïrriteerd door het gebruik van geparfumeerde zeep of lotions. Ook het aanbrengen van crèmes of zalven die […]

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken