Eczeem bij je baby: oorzaak, symptomen en behandeling

De babyhuid is relatief gevoelig. Dit betekent ook dat een baby last van verschillende huidaandoeningen kan krijgen, zoals eczeem. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, welke eczeem kunnen veroorzaken. De plekken op de huid, kunnen op verschillende lichaamsdelen ontstaan, zoals baby eczeem op het gezicht, baby eczeem op de wangen, de hoofdhuid, buik, rug, nek en ledematen. Eczeem ziet eruit als rode plekken met schilfers, scheurtjes en korstjes. Baby’s met een getinte of donkere huid hebben donkere plekken met schilfers. Eczeem kan erg jeuken en is daardoor vervelend voor je baby. De meeste baby’s hebben een erfelijke vorm van eczeem. Dit wordt ook wel “constitutioneel eczeem” of “atopisch eczeem baby” genoemd. De huid is langdurig ontstoken. Door de ontstekingsreactie wordt de huid dik en schilferig. Meestal ontstaan er ook kloofjes in de huid.

Inhoud van dit artikel

Symptomen baby eczeem

Er zijn verschillende symptomen van baby eczeem. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen omschreven:

 • Jeukende plekken op de huid
 • Kloofjes, schilfers en korstjes
 • Blaasjes
 • Droge plekken op de huid
 • Wondjes door het krabben.

Jonge kinderen en baby’s van maximaal twee jaar, krijgen vooral eczeemplekken op hun gezicht, hoofdhuid, knieën, ellebogen en bovenlichaam. Af en toe kan eczeem ook rondom de ogen of in de nek ontstaan.

Oorzaken van baby eczeem

Eczeem is meestal een erfelijke ontstekingsreactie van de huid. Mogelijk zijn bepaalde eiwitten in de huid de boosdoener van de reactie. Ook allergieën kunnen eczeem bij een baby uitlokken. Denk aan koemelkallergie, astma of hooikoorts. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen eczeem erger maken. Het is dan handig om een allergietest bij je baby te laten doen, als je een voedselallergie vermoedt.

Koemelkallergie

Het lichaam van de baby kan in dit geval niet tegen koemelk. Het lichaam geeft een heftige afweerreactie op eiwitten uit koeienmelk. Hierdoor kan bijvoorbeeld eczeem of een andere huidontsteking optreden. Bovendien kunnen er ook andere symptomen optreden, zoals braken, buikpijn en diarree. Zorg ervoor dat de baby geen koemelk meer drinkt. Gebruik eventueel melkvervangers, waar de baby wel tegen kan.

Erfelijke aanleg

Ouders die zelf ook vaak met atopisch eczeem te maken hebben, kunnen ook vaker baby’s met eczeem krijgen. De kinderen hebben dan 80% kans om ook atopisch eczeem te krijgen. Ook andere erfelijke aandoeningen, zoals astma, verhogen de kans op eczeem bij je baby.

Andere oorzaken van eczeem bij je baby:

 • Problemen met de weerstand en onderliggende ziekten
 • Allergenen, zoals schimmel, huisstofmijt, huisdieren, pollen en bepaalde soorten voedsel
 • Stress
 • Voedselallergie, zoals koemelk, kippeneiwit, noten, pinda’s en vis
 • Een droge huid en droge lucht in huis.

Behandeling baby eczeem

De huid van je baby moet vochtig blijven. Dit kun je doen door een bepaalde zalf te gebruiken. Denk aan zinkzalf, vaseline of uierzalf. De zalf verzacht de huid en remt de jeuk. Via de huisarts kun je hormoonzalf aanvragen, wanneer de jeuk heftig is. Dit is zalf op basis van corticosteroïden. Deze onderdrukken de infectie en de jeuk. Laat je baby regelmatig controleren, als deze hormoonzalf gebruikt. Het is belangrijk dat de baby hier goed op reageert. Ook kunnen er bijwerkingen optreden. Het is daarom verstandig om je baby extra goed in de gaten te houden.

Wat kun je zelf doen?

Laat je baby niet te veel krabben. Als je kind lange nagels heeft, kan deze de korstjes openkrabben. De wondjes kunnen bovendien gaan infecteren. Knip daarom de nagels van je kind regelmatig. Je kunt de baby kleine wantjes geven, zodat deze niet automatisch gaat krabben. Doe je baby verder niet te veel in bad. Twee tot drie keer per week, op een temperatuur van maximaal 37 graden wassen, is voldoende. De huid kan namelijk uitdrogen, door te veel badderen. Geef je baby zo min mogelijk shampoo, badschuim of zeep. Je kunt voor je baby het beste sojaolie of arachideolie gebruiken. Je kunt dit als badolie gebruiken. Gebruik altijd natuurlijke producten, zonder parfum.

Producten babyverzorging en huidverzorging

Er zijn verschillende crèmes en zalven voor de gevoelige en droge babyhuid verkrijgbaar. Kies voor milde producten en voorkom eczeem bij je baby. Schaf bijvoorbeeld Donttellmum aan. Deze zalven maken de huid soepel en verzachten huidinfecties, zoals eczeem. Donttellmum is effectieve zalf voor baby’s die een zeer droge huidlaag hebben. De zalven brengen de juiste voedingsstoffen in de huid en dringen diep door. Je kunt ook een hypoallergene badolie gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Fagron-lotion. Met deze lotion kun je je baby veilig wassen en in bad doen. Gebruik eventueel vochtinbrengende crème om de infectie te verzachten. Droog je baby altijd goed af na het badderen en breng een zachte bodylotion aan.

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken