Zitverhoger auto, vanaf welke leeftijd?

Tot welke leeftijd is een autostoel verplicht? In dit informatieve artikel geven je alle antwoorden die betrekking hebben op het gebruik van autostoelen en vanaf welk moment een zitverhoger nodig is. Er gelden een aantal regels voor autostoelen in Nederland en weer andere regels in het buitenland. We zetten ze even allemaal voor je op een rijtje.

Tot welke leeftijd is een autostoel verplicht?

Een autostoel is verplicht tot een leeftijd van 12 jaar of wanneer het kind groter is dan 135 cm. Deze regels gelden in Nederland en België. Is het kind groter dan 135 cm of ouder dan 12 jaar, dan wordt dit gezien als een klein-volwassene. Een autogordel is vanaf dat moment verplicht om de veiligheid van het kind te vergroten.

Wanneer een zitverhoger gebruiken?

Is het kind jonger dan 12 jaar en niet groter dan 135 cm? Dan is het nodig om een zitverhoger te gebruiken om de veiligheidsgordel over de stevige borst en bekken heen te laten vallen. De heup en borstkas beschermen de organen in het lichaam tegen schade, dus ook de klappen die een botsing teweeg kunnen brengen.

Volgens de EU is lengte en gewicht belangrijker dan de leeftijd om te bepalen of het kind op een zitverhoger moet zitten. De Europese wet schrijft voor dat kinderen met en gewicht vanaf 15 kg (tot 36 kg) en met een leeftijd van 4 jaar op een zitverhoger in de auto mogen zitten.

De Europese regels voor stoel- en zitverhogers

In Europa zijn er strenge regels voor het gebruik van zitverhogers. Zo is er een wet (ECE R129 iSize) die voorschrijft dat baby’s en kinderen tot ca. 15 maanden achterwaarts in de auto moeten zitten. Voorheen was dat tot 9 á 12 maanden. Deze regel geldt voor Isofix-autostoelen.

Voor oudere kinderen is er de ECE R44.04 wet. In Nederland en België mogen alleen autostoeltjes worden gebruikt die voldoen aan deze wet. De autostoelen die voldoen aan de EU-voorschriften beschikken over een label dat begint met de letter E. Aan de code die achter de E staat kan je zien aan welke wetgeving de stoel of zitverhoger voldoet.

Autostoel regels in het buitenland

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is het tot een lengte van 150 cm verplicht om een autostoel te gebruiken. Daarnaast zijn er in andere landen ook regels waarbij kinderen niet voorin mogen zitten. Voor een complete lijst met regels verwijzen we je door naar dit overzicht.

Welke autostoelen voldoen aan de regels?

In het onderstaande overzicht kan je een aantal autostoelen vinden die voldoen aan de EU-wetgeving:

Maxi-Cosi Pebble 360 i-Size Autostoeltje

Het comfortabele Maxi-Cosi Pebble 360 i-Size Baby Autostoeltje is geschikt voor baby’s van 40 – 83 cm (0 – 15 maanden) …
Aan verlanglijstje toevoegenToegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken

Maxi-Cosi Tinca Baby Autostoeltje Essential Graphite

Het Maxi-Cosi Tinca Baby Autostoeltje Essential Graphite kan in de auto en op het Maxi-Cosi kinderwagen frame worden …
Aan verlanglijstje toevoegenToegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
114.00

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken