Tandjes baby: symptomen en handige tips bij pijn

De melktanden van je baby ontwikkelen zich al vroeg in de zwangerschap onder het tandvlees. Tegen de tijd dat je baby geboren wordt, zijn die tanden nog aan het wachten. De eerste zichtbare tanden van jouw baby, meestal de twee middelste tanden in de onderkaak, komen wanneer jouw baby tussen de vier en zeven maanden oud is. Ook als de eerste tand van jouw baby eerder of later dan de eerste verjaardag verschijnt, is dat nog mogelijk.

Inhoud van dit artikel

YouTube

Hoe weet je of je baby tandjes krijgt?

Opgezwollen tandvlees (soms is zelfs een tand zichtbaar of is een knobbel onder het tandvlees te voelen). Bijten, kauwen en zuigen op alles. Wangen wrijven en aan oren trekken komt ook vaak voor. Onrustige slaap komt vaak voor als gevolg van doorkomende tandjes.

Kan een baby van 4 maanden al tandjes krijgen?

Tandjes komen voor vanaf de leeftijd van ongeveer 4 tot 7 maanden, met een gemiddelde van 6 maanden. Een vroegere of latere doorbraak van een tand is ook mogelijk, maar het gemiddelde ligt rond 6 maanden. Het doorkomen van de tanden gaat door tot ongeveer de leeftijd van drie jaar. Tegen die tijd hebben de meeste kinderen hun melktanden doorgebroken.

Kan een baby van 3 maanden al tandjes krijgen?

Het tijdstip waarop de eerste tandjes van een baby verschijnen, kan variëren van 3 maanden tot 12 à 14 maanden. Het tandvlees van jouw kind kan een beetje gezwollen en gevoelig zijn voordat er een tandje komt.

Hoe lang hebben baby’s last van doorkomende tandjes?

Elke baby ervaart het doorkomen van de tandjes anders, en ook de duur van de aandoening kan variëren. Elke baby ervaart de symptomen anders, dus het is onmogelijk te voorspellen hoe lang ze kunnen duren. Sommige baby’s zijn een beetje lusteloos, terwijl anderen overmatig kwijlen.

Hoe lang slecht slapen door tandjes?

Baby’s kunnen moeite hebben in slaap te vallen of langer slapen dan gewoonlijk, maar doorkomende tandjes zijn niet de reden voor een slechtere slaapkwaliteit. Bovendien zijn er ook studies die aantonen dat doorkomende tandjes geen significante invloed op de slaap hebben.

Welke volgorde komen tanden door?

De tanden van je baby ontwikkelen zich in een bepaalde volgorde. Als je kind ongeveer een jaar oud is, komen de vier bovenste en de vier onderste snijtanden tevoorschijn. Daarna komen de kiezen en hoektanden.

Hoe kun je zien dat tandjes doorkomen?

De eerste tandjes kunnen worden vastgesteld door rood en gezwollen tandvlees bij jouw kind op te merken. Je kunt met je vinger een harde plek voelen, en in sommige gevallen zie je een witte plek, wat een teken kan zijn van doorkomende tandjes. Soms is de witte plek echter gewoon een talgkliertje in het tandvlees.

Wat kun je doen als je baby tandjes krijgt?

Handige tips bij doorkomende tanden:

  • Geef je baby iets om op te bijten, bijvoorbeeld een bijtring.
  • Masseer het tandvlees van je baby.
  • Geef je baby wat kouds te eten of drinken.
  • Extra aandacht en liefde.
  • Gebruik een zalf voor klachten bij doorkomende tanden.
  • Geef je kindje een paracetamol.

Welke tanden doen het meest pijn bij doorkomen?

Je kind ervaart het meeste ongemak als de eerste tand en de eerste kies doorkomen. De wortels van de tanden drukken tegen het tandvlees, wat pijn veroorzaakt.

Welke tandgel baby?

Dankzij de stof lidocaïne heeft Dentinox een lokaal, pijnstillend effect (en is bovendien suikervrij). Dentinox kan het antwoord zijn. Het is bedoeld om het ongemak van het doorkomen van de eerste tandjes te verlichten.

Hoe vaak mag je Dentinox gebruiken?

Dentinox is een middel dag je maximaal 4 keer per dag aan mag brengen. Je kunt je kind afleiden of hem iets geven om op te kauwen als je bij hem bent, waardoor hij minder last heeft van het doorkomen van de tandjes. Dit is echter niet het geval als hij slaapt of een dutje doet.

Hoe lang duurt het voordat Dentinox werkt?

Orale lidocaïne gel wordt ook toegediend voorafgaand aan mond-, keel-, of slokdarmonderzoeken om de pijn te verlichten. Lidocaïne wordt gebruikt om het ongemak kort te verdoven. Het effect houdt ongeveer 15 tot 30 minuten aan nadat de vloeistof is aangebracht of doorgeslikt.

Waar koop je Dentinox?

Dentinox gel koop je hier:

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken