Spuitluier voorkomen? Zo pak je dat aan

De explosieluier: Iedere ouder kent het wel. Ouders mopperen wel eens dat ze hun baby de eerste maanden heel vaak moesten verschonen omdat de luier zo goed gevuld was. Niet om de baby schoon te houden, maar gewoon dat zijn luier met regelmaat vol met poep zat. Soms wel tot aan de nek aan toe. Een spuitluier is dus geen pretje, niet voor de baby en niet voor de ouder. Met deze tips pak je spuitluiers beter aan!

Inhoud van dit artikel

Wat is een explosieluier?

Een spuitluier is een extreme poepluier waarbij de poep zich niet laat tegenhouden door de luier alleen. Het is geen poepplosie als je luier niet goed past. Een poepplosie wordt veroorzaakt door twee problemen. luiers met of te veel druk of te weinig ruimte veroorzaken spuugluiers. Omdat de opening van de luier klein is, wordt de poep erdoorheen geperst en bedekt de baby van top tot teen. De gladde binnenzijde van een wegwerpluier laat de poep ook glijden en glijden.

Wat zijn de oorzaken van een spuitluier?

Een enorme poepluier en goed gekleurd lichaampje van de baby wordt veroorzaakt door:

  • Je baby poept te veel voor de beschikbare ruimte in de luier
  • De luier zat al vol met poep of plas en kon extra vulling niet meer aan
  • De luier zat niet goed waardoor de poep kon ontsnappen
  • Je baby is actieve oefeningen gaan doen met een volle luier
  • Je baby heeft last van diarree

8 handige tips voor een spuitluier

1. Draag handschoenen en een schort

Voorkom dat je zelf onder komt te zitten met de smurrie van je baby. Draag handschoenen en een schort ter preventie voor je eigen kleding. Tips voor moeders: draag je haren in een staart of knot.

2. Blijf rustig

Blijf altijd rustig en vrolijk naar je baby. Door jouw rustige stem zal de baby ook minder snel in paniek raken en zich veilig voelen. Desnoods zing je een liedje, dat werkt altijd rustgevend. Je baby kan niets doen aan de spuitluier, wordt dus nooit boos op je kleintje.

3. Doe je baby in bad

Zet je baby in een badstoeltje in bad. Dit geeft je de mogelijkheid om de baby te verschonen en het water waar de baby in zit zal ook al reinigend werken. Met je baby in bad is het veel eenvoudiger om de overblijfselen van een spuitluier schoon te maken.

4. Trek de eerste laag kleertjes uit

Trek eerst voorzichtig de eerste laag kleertjes uit en maak ondertussen al schoon wat je ziet zitten. Dat kan je het beste doen met een vochtig washandje.

5. Verder uitkleden

Na de eerste schoonmaakronde is het tijd voor het echte werk. De vieze kleren uittrekken. Wanneer je gebruik maakt van wasbare luiers is het belangrijk dat je deze eerst even laat weken voordat deze de was in gaat. Toch zo prettig voor de wasmachine.

6. Leg je baby op een schone plek

Leg je baby op een oude handdoek of een ander kleed dat vies mag worden. Krijgt je baby in de box een spuitluier, dan zit ten minste niet alles onder de poep. De knuffels en andere kleertjes blijven dan mooi schoon.

7. Spoel je baby af onder de douche of in bad

De straal van een douchekop in bad of in de douche is een erg handig middel om je baby lekker schoon te spoelen. Let wel op dat je de baby stabiel laat zitten en daarna met een washandje nog even wast.

8. Wassen en inzepen

Is je baby schoon, dan is het belangrijk om je kleintje nog even lekker in te zepen. Dit is goed voor de huid en je baby gaat er ook nog eens lekker van ruiken.

Spuitluier voorkomen

Een explosieluier, ofwel spuitluier, is heel moeilijk te voorkomen. Verschoon de luier met regelmaat zodat je baby altijd een luier draagt die klaar is om een fikse hoeveelheid plas en poep op te vangen. Check daarnaast ook altijd de sluitingen en randen van de luier. Hoe beter deze aansluit, des te meer poep en plas er geabsorbeerd kan worden.

Schrale billetjes door explosieluiers, dit doe je eraan

Heeft je baby schrale billetjes? Gebruik dan de onderstaande crème om de huid te verzorgen:

YouTube

2 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
  1. […] met hun eerste hapjes en zijn de darmen steeds verder ontwikkelt. Het kan zijn dat er soms wat dunne ontlasting langs de verstopping […]

  2. […] braken en diarree is het risico op uitdroging natuurlijk nog groter dan enkel bij koorts. Hoest kan zorgen voor een […]

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken