Smetplekken baby: herkennen, behandelen en voorkomen

Nieuwe ouders schrikken vaak van smetplekken bij een baby. Deze huiduitslag ziet er namelijk vrij ernstig uit, maar is gelukkig eenvoudig te behandelen. De huid goed droog houden en een crème smeren is vaak voldoende om deze plekken te laten verdwijnen. In dit artikel gaan we even dieper in op de oorzaak van de smetplekken en geven we aan hoe je smetplekken bij een baby kan herkennen en voorkomen.

Inhoud van dit artikel

Wat zijn smetplekken?

Smetplekken is een naar kwaaltje waar heel wat baby’s last van hebben. Bij smetplekken ontstaan er plaatselijk rode en geïrriteerde vlekjes die vaak vochtig aanvoelen. Deze huiduitslag komt voornamelijk in de huidplooien van de baby voor. Je ziet ze vaak in de nek, bij de liezen, in de knieholtes of achter de oren opduiken. De huid van je kleintje kan daar namelijk niet goed ademen. Eventueel vocht kan dan ook niet verdampen en maakt de huid week en kwetsbaar. Hierdoor ontstaat er vervelende uitslag die meestal erg jeukt. Als ze niet tijdig behandeld worden, kunnen er zelfs kloofjes ontstaan.

Smetplekken zijn gelukkig niet gevaarlijk of besmettelijk. De plekjes zijn echter heel onaangenaam voor je baby. De plekken irriteren en ruiken vaak onfris. Je moet er dan ook alles aan doen om dit kwaaltje zo snel mogelijk te behandelen en voldoende maatregelen treffen om smetplekken bij je baby te voorkomen.

Hoe kan je smetplekken bij een baby herkennen?

Eerst en vooral kan je smetplekken bij een baby herkennen aan de rode en geïrriteerde huid. Je kan de plek vergelijken met een schrale plek of een schaafwonde. Als het om smetplekken gaat, voelt de uitslag ook wat nattig aan.

Een ander kenmerk van dit kwaaltje is de nare geur die de plekken met zich meebrengen. Zodra je een vreemde en onaangename geur bij je baby opmerkt, kijk je best in alle huidplooien na of je geen rode plekjes terugvindt. De geur is één van de meeste gebruikte manieren om smetplekken bij een baby te herkennen.

Je baby zal zelf ten slotte ook aangeven dat er iets mis is. De plekken jeuken namelijk behoorlijk. Een kleine baby weet niet wat er aan de hand is en zal dan ook meer aandacht vragen en iets vaker huilen. Om je baby gerust te stellen, is het erg belangrijk dat je de plekken zo goed mogelijk en zo snel mogelijk behandelt.

€9,05
€10,95
Direct uit voorraad leverbaar
Bol.com

Wat is de exacte oorzaak van smetplekken?

In huidplooien wrijft de huid voortdurend langs elkaar. Hierdoor ontstaat er een warme en broeierige omgeving waar weinig lucht aanwezig is. In de huidplooien van een baby blijft er vaak vocht achter. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je bij het afdrogen een plekje mist of dat je baby spuugt of kwijlt. Zelfs als je baby gewoon uit de papfles drinkt, kan er een druppeltje melk in de huidplooien terecht komen. In combinatie met de warme omgeving in de huidplooien zorgt dit vocht al erg snel voor smetplekken.

Ook urine of zweet kunnen smetplekjes veroorzaken. Rode vlekjes rond de billetjes of in de schaamstreek wordt ook wel eens luieruitslag genoegd.

Hoe kan je smetplekken behandelen?

Smetplekken zijn normaal gezien erg onschuldig. De plekjes zien er als een schaafwonde uit en met de juiste behandeling verdwijnen ze snel. Smetplekjes die niet tijdig behandeld worden, kunnen zich echter tot een wonde ontwikkelen. Dankzij deze wondes kan je baby een infectie oplopen en moeten dan ook zeker goed in het oog gehouden worden.

Beginnende smetplekken behandelen is eenvoudig. Meestal is het voldoende om de wonde goed droog te houden. Droog je baby na zijn badje extra af in de huidplooien en controleer de huid voortdurend op achtergebleven vocht of melk.

€9,05
€10,95
Direct uit voorraad leverbaar
Bol.com

Aanhoudende smetplekken kan je met een speciale crème behandelen. Een zinkzalf of een zalf met een hoge concentratie zinkoxide doet vaak wonderen. Op deze manier ontstaat er op de smetplek namelijk een beschermende laag die het herstel aanzienlijk bevordert.

Zorg er wel voor dat je zeker geen crème met alcohol of parfum op de plekjes smeert. Deze zalven kunnen de plekjes irriteren en verhogen de kans op infectie.

Smetplekken bij baby´s verdwijnen over het algemeen na een paar dagen. Verdwijnen de plekjes niet, ook niet na het smeren van een zinkzalf, dan neem je best contact op met een arts. Soms is een speciale antischimmel- of eczeem crème nodig om de wonde te kunnen behandelen.

€9,05
€10,95
Direct uit voorraad leverbaar
Bol.com

Hoe kan je smetplekken bij een baby voorkomen?

 • Droog de huid goed
  Droog je baby steeds goed af na zijn badje. Ga een keertje extra door de huidplooien en verzeker je ervan dat er geen vocht achterblijft.
 • Was je baby niet te vaak
  Pasgeboren baby´s moeten niet elke dag in bad. De huid van een baby is erg gevoelig en te veel wasbeurten kunnen de huid al snel beschadigen. Zodra de kindjes zich kunnen bewegen en zich vuil maken, is het wel nodig om ze dagelijks te wassen.
 • Doe je baby luchtige kleding aan
  Zweet is een veel voorkomende oorzaak van smetplekken bij een baby. Doe je kindje daarom losse kleding aan en zorg bij warm weer voor voldoende verluchting. Je kan je baby af en toe zelfs naakt laten spelen. Zo krijgen de huidplooien de kans om eens te luchten en kan je smetplekken bij je baby voorkomen.
 • Maak de huidplooien bij elke luierwissel schoon
  Het is een goed idee om de huidplooien bij elke luierwissel even schoon te maken. Kijk de nekplooi even op overgebleven kwijl of melk na en maak de huid achter de oortjes ook regelmatig schoon.
 • Verschoon je baby minder vaak
  Een huid met smetplekken is gevoeliger dan normale huid. Verschoon je baby daarom iets vaker en laat de luier af en toe uit. Hou natuurlijk wel doekjes bij de hand, een ongelukje is snel gebeurd!
 • Een koud kompres of een natte doek
  Geïrriteerde smetplekken zijn ontzettend vervelend voor een baby. Om voor wat verkoeling te zorgen, kan je een koud kompres of een natte doek op de plek leggen. Op deze manier verdwijnt de jeuk even en maak je het heel wat aangenamer voor je baby.
 • Plaats scheurlinnen in de huidplooien

Een andere goede tip is om scheurlinnen in de huidplooi te leggen. Scheurlinnen is een stuk katoenen stof dat erg luchtig is. Door de stof in de plooien te leggen, kan de huid niet tegen elkaar wrijven. Bovendien neem de stof vocht op, zodat smetplekken bij de baby voorkomen worden. Let er wel goed op dat je baby het stukje stof niet in zijn mond steekt.

Doen smetplekken pijn?

Smetplekken doen op zich geen pijn en baby´s merken er amper iets van. Het is wel belangrijk dat je beginnende smetplekken goed behandelt. Smetplekjes die over het hoofd gezien worden, groeien al snel uit tot een grote en natte plek. De wonde zal ook gaan jeuken en er kunnen lastige kloofjes ontstaan. Dit geeft de baby´s een erg onaangenaam gevoel en de kloofjes op de plekken doen bij bepaalde bewegingen ook pijn. Besteed daarom voldoende aandacht aan de eerste plekjes en behandel ze op een correcte manier, zodat je baby zich goed blijft voelen.

Heb je een smetplek correct behandeld en verdwijnt de plek niet of blijft de plek groeien? Breng dan zeker eens een bezoekje aan je huisarts. Het kan zijn dat je een speciale crème nodig hebt of dat je baby een bepaalde infectie heeft opgelopen.

€9,05
€10,95
Direct uit voorraad leverbaar
Bol.com

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken