Obstipatie baby: wat doe je eraan?

Je baby poept niet! Wat kun je hier aan doen? Iedere baby heeft weleens last van obstipatie, waarbij de darmen verstopt zijn en er ontlasting vast blijft zitten. Hierdoor droogt de ontlasting uit en wordt het hard, wat niet fijn is voor je kindje. Vaak gaat de obstipatie gepaard met darmkrampjes, waar je kleintje flink last van kan hebben. Erg vervelend dus! Waardoor ontstaat obstipatie baby en wat kun je zelf doen om dit probleem te verhelpen?

Inhoud van dit artikel

Wat is obstipatie?

Obstipatie, ook wel verstopping of constipatie genoemd, is een veelvoorkomend babykwaaltje. De darmen nemen vocht en voedingsstoffen op uit het voedsel dat in de darmen terecht komt. Na dit proces blijft ontlasting over, wat bestaat uit onverteerbare voedselresten, gal, darmbacteriën en water. Des te langer de ontlasting in de darm blijft zitten, des te harder en droger het wordt. Harde en droge ontlasting hoopt zich dus op in de darmen en je baby poept niet. Het poepen wordt namelijk pijnlijk doordat de ontlasting steeds harder wordt.

Een baby die last heeft van verstopping vindt het moeilijk en pijnlijk om de ontlasting uit te poepen en kan hierdoor huilerig en onrustig worden. De darmen van je kleintje zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor veel baby’s hier last van hebben.

Obstipatie baby 6 maanden en ouder

Een baby die weinig poept heeft niet altijd last van obstipatie. Borstgevoede baby’s kunnen namelijk makkelijk maar eens per week poepen zonder dat er een probleem is. Als de ontlasting er makkelijk uitkomt en zacht is, is er niets aan de hand. De kleur en stevigheid kan iedere poepluier weer anders zijn. In de eerste 6 maanden kan je kindje een moeilijke ontlasting hebben zonder dat er sprake is van verstopping. Je baby loopt rood aan en lijkt moeite te hebben met persen, maar de ontlasting is gewoon zacht. Het maag-darmstelsel is zich het eerste halfjaar nog aan het ontwikkelen. Dit gaat gelukkig vanzelf over na een aantal weken. Merk je echter dat je kindje veel huilt, windjes laat en krampjes lijkt te hebben en poept hij of zij weinig? Dan kan je kleine last hebben van obstipatie. Obstipatie bij baby’s van 6 maanden en ouder komt vaak voor.

Obstipatie baby symptomen

Hoe weet je nu of er sprake is van obstipatie bij je kindje of dat hij of zij gewoon moeite heeft met poepen? Verstopping kan verschillende klachten geven. Merk jij dat je kind:

  • Last heeft van krampjes
  • Minder dan twee keer per week poept
  • Weinig of slecht drinkt
  • Een bol buikje heeft en weinig eetlust heeft
  • Veel windjes laat zonder dat er ontlasting volgt
  • Hangerig en huilerig heeft
  • Veel moeite heeft met poepen en gaat huilen

Dan kan het zijn dat je kindje last heeft van obstipatie. Hou vooral obstipatie baby 6 maanden in de gaten, want vanaf deze leeftijd starten veel baby’s met hun eerste hapjes en zijn de darmen steeds verder ontwikkelt. Het kan zijn dat er soms wat dunne ontlasting langs de verstopping komt.

Obstipatie baby verhelpen

Wat te doen bij obstipatie baby? Met enkele trucjes kun je zelf in veel gevallen obstipatie baby verhelpen. Misschien heb je al eens gehoord van baby obstipatie olijfolie om te zorgen dat het loskomt, maar het is nooit bewezen dat dit werkt. Experimenteer het liefst zo min mogelijk met toevoegingen aan de fles zoals baby obstipatie olijfolie. Zorg ervoor dat je kind genoeg drinkt om ervoor te zorgen dat de ontlasting voldoende water bevat. Bij flesvoeding gebruik je 1 maatlepel melkpoeder per 30 milliliter water. De lepel moet vol zijn, maar de poeder mag er niet bovenuit komen. Een kindje dat ouder is dan 6 maanden kan wat extra drinken, zoals thee zonder suiker of rooibosthee. Vanaf ongeveer 1 jaar heeft een kind elke dag 1 tot 1,5 liter water nodig. Het is niet verstandig om wat toe te voegen aan de fles, zoals baby obstipatie olijfolie. Dit kan de darmen alleen maar meer irriteren.

Iberolax verlicht obstipatie effectief, 20 zakjes

Gebruik het product bij kinderen uitsluitend na overleg met een arts. Meer dan 3 sachets per dag zijn normaal gesproken niet nodig. Gebruik Iberolax niet bij darmstenose, ...
Direct uit voorraad leverbaar
18,35

Let er op dat je baby genoeg vezels binnenkrijgt vanaf het moment dat je start met bijvoeding. Deze vezels zitten in groente, fruit en volkorenproducten. Door je kleintje afwisselend te laten eten, krijgt hij of zij doorgaans voldoende vezels binnen. Ook beweging kan obstipatie baby verhelpen. Help je baby door te fietsen met de beentjes en de benen voorzichtig te draaien wanneer je kleintje op zijn rug ligt. Een massage over het buikje van je baby, met de klok mee, kan de darmen helpen om in beweging te komen.

Wat te doen bij obstipatie baby:

  • Juiste dosering kunstvoeding
  • Beweging
  • Extra vocht
  • Babymassage
  • Altijd laten boeren

Baby poept niet: naar de huisarts

In veel gevallen gaat de verstopping vanzelf over en is het bijvoorbeeld ontstaan doordat je overstapt van borstvoeding naar flesvoeding of naar een ander merk flesvoeding. Het is altijd goed om even contact op te nemen met de huisarts bij verstopping. Hou een poepdagboek bij waarin je opschrijft wanneer je kind voor het laatst heeft gepoept en hoe de ontlasting er uit ziet. Bij de volgende klachten moet je altijd even de huisarts bellen:

  • Overgeven met gifgroen braaksel
  • Bloederige diarree
  • Koorts
  • Eczeem
  • Andere klachten die al sinds de geboorte spelen

In combinatie met andere klachten kan de obstipatie een lichamelijke oorzaak hebben. Dit komt niet vaak voor en is in slechts 5% van de gevallen zo.

Jij hebt een antwoord gevonden op de vraag: wat te doen bij obstipatie baby. Succes en hopelijk gaat het snel beter met je kleine uk!

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken