Koorts bij je baby: moet ik naar de dokter?

Als jouw baby lusteloos is en niet meer zoveel wil drinken, constant slaapt of juist veel huilt, kan hij wel eens ziek zijn. Zo’n ziek klein hummeltje is natuurlijk heel zielig. Het liefst zou je het van hem overnemen, maar helaas gaat dat niet. Veel ouders maken zich gelijk grote zorgen. Gelukkig is het meestal niet nodig om gelijk te vrezen voor het ergste. Het eerste dat je moet doen is kijken of jouw baby koorts heeft. Koorts ontstaat als het lichaam zich verzet tegen indringende ziekteverwekkers. Het lichaampje van jouw kindje doet dus heel hard zijn best om zich te verzetten. De ziekteverwekkers kunnen niet goed tegen de hogere temperatuur en de ziekte zal daardoor sneller bestreden worden. Toch moet je je baby goed in de gaten houden en op tijd een dokter waarschuwen. Wanneer je dat moet doen, kun je in dit artikel lezen.

Inhoud van dit artikel

Hoe meet je op de juiste manier de temperatuur van jouw baby?

In de kraamtijd wordt de temperatuur van jouw baby iedere dag gemeten. Daarna is dat niet meer nodig. Tenzij dat je denkt dat hij ziek is of erg warm aanvoelt. De temperatuur van een baby meet je het beste rectaal. Dit betekent dat je de thermometer ongeveer een centimeter inbrengt in de anus van jouw baby. Je mag het puntje niet meer zien. Ontsmet de thermometer voor en nadat je dit doet. Zodra de thermometer begint te piepen is hij klaar met meten. Een normale temperatuur van een baby is tussen de 36,5°C en de 37,5°C.

Wanneer heeft een baby koorts?

Een baby heeft koorts als hij een temperatuur heeft van meer dan 38°C. Boven de 39°C is er sprake van hoge koorts. Het grootste gevaar van koorts is uitdroging. Baby’s met koorts willen meestal niet meer goed drinken. Door de koorts hebben ze eigenlijk juist extra vocht nodig. Rust afgewisseld met steeds kleine beetjes drinken zijn absoluut noodzakelijk.

Pasgeboren baby’s reageren juist vaker met ondertemperatuur op een infectie. Hun lichaamstemperatuur is dan onder de 36°C. Wees bij pasgeboren baby’s extra voorzichtig en let goed op de kleur en ademhaling van jouw baby’tje. Zet bij ondertemperatuur altijd een mutsje op en zorg voor huid-op-huid contact. Zo geef je warmte en geborgenheid tegelijkertijd en dat is precies wat jouw baby goed kan gebruiken. Controleer wel altijd of je diep genoeg in de anus hebt gemeten, anders verschijnt er namelijk ook een lage temperatuur op de thermometer.

Is mijn baby altijd ziek bij een afwijkende temperatuur?

Een afwijkende lichaamstemperatuur kan ook per ongeluk ontstaan. Bijvoorbeeld doordat je niet op de juiste manier gemeten hebt. Meet, bij een afwijkende waarde of bij twijfel, altijd nog eens opnieuw.
Na een flinke huilbui of na inspanning is het niet het juiste moment om de temperatuur van jouw baby te meten. Een baby kan daardoor namelijk erg warm aanlopen maar is natuurlijk niet ziek.

Ook reageren baby’s heel snel op de omgevingstemperatuur. Als het buiten koud is en je gaat wandelen, dan moet je jouw baby daarop kleden. Een baby ligt stil in de kinderwagen dus zal het sneller koud krijgen. Zet daarom altijd een mutsje op. Maar je kunt ook overdrijven. Vooral in de autostoel zitten baby’s er soms wel erg warm bij. Stel je voor: Het is koud buiten dus jouw hartediefje krijgt lekkere warme kleertjes aan. Vervolgens krijgt hij een schattig winterjasje aan en een heerlijk mutsje op. Daarna gaat hij in de voetenzak in de autostoel, waarin hij perfect beschermd zit. Je stapt in de auto en omdat het koud is zet je de verwarming aan. In de auto is het al snel aangenaam warm. Jij bent veel minder ingepakt dan jouw kindje. Voor jou is de temperatuur prima maar voor jouw kindje is deze temperatuur flink zit te zweten!

Hoe herken je uitdroging?

Uitdroging is het grootste gevaar bij kindjes met koorts. Door de hoge lichaamstemperatuur verliezen ze veel vocht en zouden ze juist een beetje meer moeten drinken. Leg ze dus regelmatig aan de borst of geef ze vaker een flesje melk. Uitdroging kun je gelukkig zelf herkennen. De baby heeft dan minstens een halve dag niet geplast, heeft diepliggende ogen en een droge mond en is suf en lusteloos. Let er dus goed op of de luiers nat zijn!

Bij braken en diarree is het risico op uitdroging natuurlijk nog groter dan enkel bij koorts. Hoest kan zorgen voor een braakreflex en zorgt indirect dus ook voor een groter risico. Als je denkt dat je baby aan het uitdrogen is, twijfel dan niet en ga naar een dokter.

Wat kan ik verder doen voor mijn baby met koorts?

Jouw baby heeft het warm genoeg. Kleed hem luchtig aan en leg hem enkel onder een laken in plaats van onder een deken. Het is af te raden om een baby met koorts in een slaapzak te laten slapen, tenzij je een heel dun exemplaar hebt. Laat dan het lakentje ook achterwege.

Let goed op of het neusje van jouw baby niet verstopt zit. Meestal ontstaat de koorts door een verkoudheid. Een baby ademt vrijwel nooit via zijn mond, dus bij een verstopte neus krijgt hij moeilijk lucht. Zorg daarom dat je altijd een neusspray voor baby’s in huis hebt. Dit is een zoutoplossing die je regelmatig mag druppelen.

Vanaf dat jouw baby 3 maanden oud is kun je hem een zetpil paracetamol geven. Vanaf een gezicht van drie kilo mag een baby dan twee tot drie keer per dag 60 mg paracetamol hebben. Hoe je ze moet inbrengen lees je in de bijsluiter. De eerste keer is het misschien een beetje spannend maar er kan niet veel mis gaan. In het ergste geval drukt de baby hem direct weer naar buiten. Houd daarom, na het inbrengen de billetjes even tegen elkaar.

Ook baby’s jonger dan 3 maanden mogen paracetamol krijgen, maar dat doe je alleen na overleg met de huisarts.

Wanneer ga je met koorts bij een baby naar de huisarts?

Meestal gaat koorts bij een baby binnen enkele dagen vanzelf weer over. Een onschuldige verkoudheid is negen van de tien keer de oorzaak van de koorts. Het komt ook voor dat een baby koorts heeft door COVID-19. Een baby wordt hierdoor niet zieker dan van een andere infectie. Als ouder kun je zelf een inschatting maken of je het nodig vindt om naar de huisarts te gaan.

Bedenk wel dat er een verschil zit tussen baby’s jonger dan 3 maanden en baby’s ouder dan 3 maanden. Neem bij de jonge baby’s geen risico en ga al na een dag koorts naar de dokter om jouw kleine hummeltje na te laten kijken. Jonge baby’s zijn nog kwetsbaar.

Als je kindje ouder is dan 3 maanden en hij heeft al minstens drie dagen koorts dan kun je hem ook het beste even door een arts laten nakijken. Bij diarree en braken, of als je denkt dat hij aan het uitdrogen is moet je ook zeker even gaan. Bij hoge koorts of koortsstuipen hoef je niet te twijfelen. Liever een doktersbezoek te veel dan eentje te weinig!

Een baby met koorts doordat de tandjes doorkomen is niet echt ziek. Ze lijken soms wel ziek want ze kunnen er flink beroerd van zijn. Meestal zijn deze kinderen juist heel erg huilerig. Je hoeft niet naar de dokter te gaan, want een paracetamol en liefde en geborgenheid doen doorgaans genoeg.

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken