Johannesbroodpitmeel: wanneer en met welke speen te gebruiken?

Johannesbroodpitmeel is een middel dat vaak gebruikt wordt als een baby veel last heeft van reflux (teruggeven). Hoe gebruik je dit middel? En welke spenen zijn hiervoor geschikt?

Inhoud van dit artikel

Wat is johannesbroodpitmeel?

De johannesbroodboom is een plant die vooral voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Hij behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Johannesbroodpitmeel is poeder dat ontstaat wanneer je de kiemende zaden van deze boom vermaalt. Dit is een wit poeder dat nauwelijks een geur of smaak heeft.

Oorsprong van de naam?

Hoe komt dit meel aan die opvallende naam? De johannesbroodboom dankt zijn naam aan Johannes de Doper. Deze Bijbelse profeet zwierf veelvuldig door de woestijn. Volgens oude verhalen gebruikte hij tijdens die lange tochten als voedsel een bepaald type vruchten van een boom. Vandaar dat die boomsoort later naar hem is vernoemd.

Waarom wordt het gebruikt en hoe werkt het?

Johannesbroodpitmeel wordt veel gebruikt door ouders als een natuurlijk middel om babyvoeding te verdikken. Dit is bedoeld voor kinderen die te veel last van reflux hebben. Reflux is de medische term die gebruikt wordt als bij een baby na het drinken een deel van de voeding uit de maag weer omhoogkomt en hij of zij het uitspuugt. Als een kind te veel last van reflux heeft, krijgt hij te weinig voeding binnen. Op lange termijn kan dat onder meer tot groeiproblemen leiden. Hoe werkt het johannesbroodpitmeel? Door de melk hiermee te verdikken stroomt hij minder makkelijk vanuit de maag terug naar de slokdarm. Hierdoor zullen bij veel kinderen de oprispingen en het overgeven afnemen.

Wanneer moet je het gebruiken?

Voordat je besluit om johannesbroodpitmeel te gebruiken, is het wenselijk om hierover contact te hebben met een kinderarts of het consultatiebureau. Zij kunnen goed inschatten hoe erg de reflux van jouw kind is en in hoeverre het nodig is om het verdikkingsmiddel te gebruiken. Reflux komt veel voor en is meestal geen reden voor paniek. Een meerderheid van de kinderen van 4 maanden heeft het minstens één keer per etmaal. Afhankelijk van hoe vaak het kind reflux heeft en hoeveel het dan opgeeft, kan bepaald worden of hij dit middel nodig heeft. Vanaf welke leeftijd kan dit meel als verdikkingsmiddel gebruikt worden? Het grote voordeel van dit specifieke meel is, dat het al vanaf nul maanden aan een baby kan worden gegeven. Dit in tegenstelling tot veel andere vormen van meel, die pas op een latere leeftijd gebruikt mogen worden.

Waar te koop en hoe te gebruiken?

Waar kun je dit middel kopen? Het is te verkrijgen bij veel drogisterijen en natuurwinkels, maar ook bij heel wat supermarkten. Een populair maar tamelijk prijzig merk is Nutrilon. De goedkopere huismerken van Kruidvat en Jumbo bieden echter eveneens een prima kwaliteit. Er bestaan ook diverse duurdere, biologische varianten, bijvoorbeeld van Holland & Barret en Tammi.

Meestal wordt dit middel gekocht in poedervorm. Je kunt het dan zelf mengen. Het kan zowel door kunstvoeding als door borstvoeding gebruikt worden. Het is echter ook mogelijk om flesvoeding te kopen waar het middel al inzit. Dit wordt onder meer aangeboden door Nutrilon en Hero. Het pitmeel van de johannesbroodboom is overigens geen wondermiddel tegen reflux. Voor de meeste kinderen werkt het wel. Er zijn echter ook kinderen die door dit verdikkingsmiddel juist meer last van reflux krijgen, omdat de dikkere melk zwaarder op hun maag ligt en ze die niet goed genoeg kunnen verwerken. Een ander nadeel is dat sommige kinderen door dit meel veel eerder een verzadigingsgevoel krijgen tijdens het drinken van de fles en daarom duidelijk minder melk drinken dan voorheen.

Ook zijn er kinderen die last van darmkrampjes of obstipatie krijgen van dit meel. Je moet dus altijd het gedrag en de ontlasting van het kind extra goed in de gaten houden als hij of zij dit middel net neemt. Een oplossing voor diverse nadelen van dit meel kan zijn, om wat minder ervan te gebruiken dan volgens de verpakking normaal zou zijn. Soms is het echter ook zo dat een baby even aan het middel moet wennen en de nadelen na een tijdje vanzelf verdwijnen. Wanneer het middel na enige tijd nog echt niet bevalt, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een arts of het consultatiebureau om op zoek te gaan naar alternatieve manieren om de reflux tegen te gaan.

Het johannesbroodpitmeel en de speen: welk type speen kies je?

Welke speen moet je op de fles gebruiken als je melk met dit middel aan je kind geeft? Omdat de melk wat dikker is, spuit hij moeilijker door de speen. Sowieso is de kleinste versie van de spenen daarom niet aan te raden. Welke je wel moet gebruiken, is vaak een kwestie van uitproberen in de praktijk. Het ligt er mede aan hoe dik je de melk met het poeder maakt. Wie een gewoon type speen wil blijven gebruiken, kiest vaak voor één of twee maten groter dan ze voorheen gewend waren. Bij het zoeken naar de juiste maat is het wel altijd balanceren tussen twee zaken. Aan de ene kant wil je dat het gat groot genoeg is om de pap er soepel uit te laten komen, maar aan de andere kant mag het gat ook niet te groot zijn omdat de baby dan te snel te veel voeding in de mond krijgt. Diverse merken bieden speciale spenen aan die extra geschikt zijn voor dikke voeding. Een voorbeeld is de Avent Flesspeen Classic van Philips. Deze speen heeft een speciale vormgeving waardoor hij tijdens het voeden meebuigt.

Doorgaans gaat het voeden hierdoor makkelijker en zijn er minder huilmomenten. Ook wordt er beweerd dat deze manier van voeden de darmkrampjes kan verminderen. Het merk Difrax biedt de Wide XL aan. Dit is een papspeen die gevormd is als een tepel en daarom voor de baby, meer dan de meeste andere flessen, aanvoelt als de moederborst. Dr. Brown heeft de Anti-colic Y-speen. Deze is ook erg geschikt voor verdikte melk. Hij heeft een Y-vormige opening. Dit voorkomt dat er verstopping plaatsvindt. Het is overigens beslist niet altijd nodig om een speciale speen voor johannesbroodpitmeel te gebruiken, vooral niet als je relatief weinig van het meel door de melk mengt. Wanneer je echter kant-en-klare voeding met dit meel koopt, of wanneer je bij jouw baby relatief veel van het poeder moet gebruiken, dan is het doorgaans wel aan te raden om zo’n speciale speen aan te schaffen.

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken