De bevalling opwekken, kan je dat zelf?

Belangrijkste inzicht:

 • Er zijn verschillende methoden en technieken die kunnen worden gebruikt om de bevalling op te wekken, maar het is belangrijk om hierover met een medische professional te overleggen. Zelf proberen de bevalling op te wekken zonder medisch advies kan gevaarlijk zijn.
 • Enkele mogelijke methoden om de bevalling op te wekken zijn het stimuleren van de tepels, seksuele activiteit, het innemen van bepaalde kruiden of voedingsmiddelen, fysieke activiteit en acupunctuur. Elk van deze methoden kan effect hebben, maar het is belangrijk om te weten wat veilig en geschikt is voor jouw specifieke situatie.
 • Het is ook van belang om te begrijpen dat de bevalling opwekken niet altijd succesvol is en dat het natuurlijke proces soms tijd nodig heeft. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te vertrouwen op de expertise en begeleiding van medische professionals.

Verschillende methoden om de bevalling op te wekken

Het komt vaak voor dat zwangere vrouwen die genoeg hebben van de laatste loodjes zich afvragen of ze de bevalling kunnen opwekken. Helaas zijn er geen bewezen methoden om dit te doen, maar er zijn wel verschillende methoden om de bevalling op te wekken, zoals seksuele gemeenschap, lichamelijke activiteit, acupunctuur, massage, voetreflexologie en voedselinname.

Een orgasme tijdens seksuele gemeenschap kan een hormoon vrijgeven dat de bevalling kan stimuleren. Lichamelijke activiteiten zoals wandelen of huishoudelijke klusjes kunnen ook bijdragen aan het bevorderen van de bevalling. Acupunctuur kan helpen bij het stimuleren van de bevalling en het verlichten van ongemak tijdens de bevalling. Een massage kan stress verminderen en de spieren ontspannen, wat kan resulteren in een soepele bevalling. Voetreflexologie kan zowel de bevalling versnellen als de lichamelijke en geestelijke pijn verminderen. Daarnaast kan het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals pittig eten of ananas, helpen om de bevalling op te wekken.

Het is ook belangrijk om comfortabel te zijn en te zorgen voor afstemming en rust, zoals bij Braxton-Hicks-contracties. Hoewel er geen bewezen methoden zijn om de bevalling op te wekken, kunnen verschillende methoden wel bijdragen aan het stimuleren van de natuurlijke bevallingsprocessen. Het is raadzaam om uw arts te raadplegen voordat u deze methoden probeert, om er zeker van te zijn dat het veilig is voor u.

Tips om zelf de bevalling op te wekken

Als de baby te laat is of als de zwangerschap te lang duurt, kan het opwekken van de bevalling een optie zijn. Het is belangrijk om te weten dat elke baby zijn eigen tempo heeft en dat er zowel natuurlijke als medische methoden zijn om de bevalling op gang te brengen.

Eerst is seksuele activiteit een veilige manier om de bevalling te stimuleren, omdat het hormoon prostaglandine helpt de baarmoedermond te verzachten.

Daarnaast kan het drinken van frambozenbladthee helpen om de bevalling op te wekken, omdat deze thee de baarmoeder stimuleert en de ontsluiting verbetert.

Ook acupunctuur, een oude Chinese geneeswijze, kan helpen om de bevalling te bevorderen.

Het eten van pittig voedsel kan maagkrampen veroorzaken, wat kan helpen om de bevalling op gang te brengen.

Bovendien kunnen lange wandelingen maken of lichte oefeningen doen helpen om de baby te laten bewegen en druk op de baarmoeder uit te oefenen, wat kan leiden tot een vroegere bevalling.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze methoden niet gegarandeerd werken en dat er risico’s verbonden kunnen zijn aan het opwekken van de bevalling bij een late zwangerschap. Het is daarom aan te raden om met een arts te overleggen voordat je deze methoden probeert.

Met behulp van strippen de weeën op gang brengen

Bij het opwekken van weeën gebruiken we geen medicatie. Maar een verloskundige kan helpen bij het opwekken van weeën en het starten van de bevalling door een stripprocedure uit te voeren. Deze procedure, met behulp van strippen, houdt in dat de verloskundige met twee vingers de vliezen van de baarmoederwand losmaakt. Hierdoor worden prostaglandines vrijgegeven, hormonen die de baarmoeder stimuleren om weeën te krijgen. Het is belangrijk om te weten dat deze procedure alleen wordt uitgevoerd als er een medische indicatie is, bijvoorbeeld als de bevalling te lang op zich laat wachten of bij zwangerschappen vanaf 41 weken.

Een stripprocedure kan ongemakkelijk aanvoelen, vergelijkbaar met lichte menstruatiepijn. Het succes van de procedure verschilt per persoon en hangt samen met hoe klaar het lichaam is voor de bevalling. Sommige vrouwen kunnen na enkele uren al weeën krijgen, terwijl het bij andere vrouwen dagen tot een week kan duren voordat de weeën beginnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van de stripprocedure, net als andere ingrepen, de kans op een keizersnede kan vergroten. Daarom is het belangrijk om dit proces te bespreken met je verloskundige of arts en eventuele risico’s te bespreken voordat je besluit om deze procedure te ondergaan.

Speciale voeding en drankjes om de bevalling te stimuleren

Het opwekken van een bevalling kan een uitdagende en moeilijke taak zijn, vooral als de bevalling niet op natuurlijke wijze start. Sommigen proberen de samentrekkingen op gang te krijgen door speciale voeding of drankjes te gebruiken. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze middelen de bevalling kunnen opwekken, maar sommige vrouwen hebben goede ervaringen met deze methoden.

Hieronder vindt u enkele voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het opwekken van de bevalling:

 • Frambozenbladthee: Bevat veel antioxidanten en helpt bij het stimuleren van de baarmoederhals, wat kan resulteren in weeën.
 • Ananas: Bevat bromelaïne, wat bekend staat om het verzachten van de baarmoederhals en het veroorzaken van samentrekkingen.
 • Pittig voedsel: Sommigen beweren dat het eten van pittig voedsel kan helpen bij het opwekken van de bevalling, omdat het de maag kan irriteren en de baarmoeder kan stimuleren.
 • Dadels: Bevatten natuurlijke oxytocine, dat kan helpen bij het stimuleren van samentrekkingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze voedingsmiddelen alleen moeten worden gebruikt als aanvulling op medische interventies, en niet als vervanging ervan. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn en te overleggen met een zorgverlener voordat u speciale voeding of drankjes gebruikt om een bevalling op te wekken.

Hoewel het niet bewezen is dat speciale voeding of drankjes de bevalling kunnen opwekken, kunnen ze voor sommige vrouwen nuttig zijn als hulpmiddel voor het stimuleren van samentrekkingen. Het is belangrijk om altijd medisch advies in te winnen voordat u deze middelen gebruikt. Er zijn ook andere methoden, zoals acupunctuur of het gebruik van een bal van het geboortekanaal, die kunnen helpen om het proces van bevallen op gang te krijgen.

Enkele feiten over “De bevalling opwekken, kan je dat zelf?”:

 • ✅ Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het opwekken van de bevalling door middel van natuurlijke methoden echt effectief is. (Bron: Teamonderzoek)
 • ✅ Stripping is een bewezen methode om de bevalling op te wekken, waarbij de verloskundige de vliezen rondom de baarmoedermond losmaakt om prostaglandine aan te maken en de weeën op gang te brengen. (Bron: Teamonderzoek)
 • ✅ Seks en een orgasme kunnen de bevalling stimuleren, omdat de samentrekking van de baarmoeder en het hormoon prostaglandine in sperma weeën kunnen opwekken. (Bron: Teamonderzoek)
 • ✅ Het masseren van de tepels kan oxytocine aanmaken, wat weeën opwekt en de bevalling kan versnellen. (Bron: Teamonderzoek)
 • ✅ Er zijn verschillende andere methoden die vaak genoemd worden, zoals het eten van ananas, bitter lemon of tonic, voetreflexmassage en acupunctuur, maar de effectiviteit hiervan is niet zeker. (Bron: Teamonderzoek)

Veelgestelde vragen De Bevalling Opwekken, Kan Je Dat Zelf?

Kan ik zelf de bevalling opwekken met natuurlijke middelen?

Ja, er zijn verschillende natuurlijke middelen die mogelijk kunnen helpen bij het opwekken van de bevalling. Methoden zoals seks, tepelstimulatie, het drinken van bepaalde theeën en het eten van bepaald voedsel worden vaak genoemd. Het is echter belangrijk om te weten dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van deze methoden.

Kan een warm bad helpen om de bevalling op te wekken?

Hoewel een warm bad ontspannend kan zijn en kan helpen bij het verlichten van pijn tijdens de bevalling, is er geen bewijs dat dit de bevalling daadwerkelijk opwekt. Het kan echter de samentrekkingen versterken en het gevoel van pijn verminderen. Raadpleeg altijd een verloskundige of gynaecoloog voor advies.

Kan het masseren van mijn tepels de bevalling opwekken?

Het masseren van de tepels kan de afgifte van het hormoon oxytocine stimuleren, wat weeën kan opwekken. Het effect kan echter verschillen per persoon. Het is belangrijk om te weten dat tepelstimulatie alleen moet worden uitgevoerd onder begeleiding van een professional, omdat het intense contracties kan veroorzaken en een medische inleiding kan vereisen.

Heeft het feit dat het mijn eerste kind is invloed op mijn vermogen om de bevalling zelf op te wekken?

Ja, bij een eerste kind duurt de gemiddelde zwangerschap langer, ongeveer 41,3 weken. Het is belangrijk om je baby de tijd te geven en de natuur zijn gang te laten gaan. Het opwekken van de bevalling heeft meestal geen effect als de baby nog niet klaar is om geboren te worden. Raadpleeg altijd een verloskundige of gynaecoloog voor advies.

Kan ik zelf de bevalling inleiden door mijn vliezen te breken?

Het breken van de vliezen kan een mogelijke methode zijn om de bevalling op te wekken, maar dit moet altijd worden gedaan onder begeleiding van een verloskundige of gynaecoloog. Het breken van de vliezen kan risico’s met zich meebrengen, zoals een verhoogd risico op infectie. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen voordat je deze stap overweegt.

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken