Darmkrampjes bij je baby: dit kun je doen

Een van de vervelendste dingen in het babyleven zijn darmkrampjes. Ze zijn moeilijk voor baby’s om mee om te gaan, en ook moeilijk voor ouders die er niet achter kunnen komen wat ze veroorzaakt of hoe ze ze soms moeten verhelpen! Gelukkig, zijn deze onschadelijk maar werkelijk ongelegen wanneer darmkrampjes zich voordoen. Bekijk dit artikel over krampjes – hoe het eruit ziet en wat kun je eraan doen!

Inhoud van dit artikel

Hoe herken je buikkrampjes?

Hard huilen

Wanneer je kind buikkrampjes (of darmkrampjes) heeft, trekken de spieren van de darmwand samen. Dit kan een onaangenaam gevoel veroorzaken voor die kleine. Kramp treedt meestal op tijdens of na een voeding, wat zich kan uiten in een huilbaby die soms uren achter elkaar huilt!

Jouw baby is in deze periode erg onrustig en ontroostbaar door de pijn van het samentrekken van het spijsverteringskanaal rond de leeftijd van 6 weken en het ophouden daarvan rond de leeftijd van 4 maanden. Darmkrampen treden vooral op wanneer er voedselresten in de darmen achterblijven, waardoor deze moeilijk en ongemakkelijk kunnen passeren.

Trappelende benen of gebalde vuisten

Je kunt de krampjes van de baby aan verschillende dingen herkennen, zoals het dichtknijpen van de vuistjes, schoppen en hard slaan met de beentjes. Ze kunnen ook hun benen krampachtig optrekken of heftig schudden. Je baby is gespannen en onrustig in zijn of haar lijfje, waardoor hij of zij zich kan overstrekken; hij of zij huilt hard en vaak ongecontroleerd en heeft last van winderigheid.

Onrust en spanning in het lijf

Darmkrampjes zijn ook te herkennen aan de onrust in het lichaampje van de baby. Spieren trekken zich samen en de baby spant zich aan. Deze spanning kan leiden tot een rood hoofdje en voelt zowel voor baby als ouder niet prettig aan.

Overstrekken

Bij spanning in het lichaampje kan de baby zich ook overstrekken bij krampjes. Het overstrekken ziet er vaak onprettig uit.

Winderigheid

Bij darmkrampjes kan de baby last krijgen van winderigheid. Tijdens of na het voeden kan het zo nu en dan goed pruttelen.

Wanneer zijn babykrampjes het ergst?

Vooral in de eerste weken hebben baby’s vaak last van krampjes, voornamelijk in de avonduren. De piek van de darmkrampjes ligt op ongeveer 6 tot 8 weken, daarna wordt het merkbaar minder. Na drie tot vier maanden gaan de buikkrampjes meestal vanzelf over.

Oorzaak van darmkrampjes bij baby’s

Wanneer uw baby darmkrampjes heeft, is het begrijpelijk dat u een beetje van streek bent. In werkelijkheid is koliek echter niet gevaarlijk en komt het om verschillende redenen voor:

  • Het maag-darmstelsel van je baby is nog niet volledig ontwikkeld waardoor voedsel niet altijd goed verteert; dit leidt tot winderigheid of constipatie wat buikpijn kan veroorzaken.
  • Lucht inslikken tijdens het drinken kan ook leiden tot koliek doordat de darmen en de maag opzwellen van het uitgezette gas (vooral als uw baby te snel drinkt).
  • Het lijkt misschien een onschuldige gewoonte, maar te veel eten op zo’n jonge leeftijd leidt ook tot pijnlijke darmkrampsymptomen.
  • Je kind kan gevoelig zijn geworden voor alle prikkels, waardoor het zich ongemakkelijk gaat voelen.
  • Je baby kan een voedselallergie hebben.
  • De overstap op een ander soort voeding, bijvoorbeeld van borstvoeding naar kunstvoeding.
  • Je baby kan diarree krijgen omdat het bepaalde voedingsmiddelen of veranderingen in de borstvoeding niet kan verdragen. Het eetpatroon van de moeder is hierbij belangrijk in de gaten te houden.
  • De baby krijgt te veel voormelk en te weinig achtermelk (vetter) binnen.

Darmkrampjes bij borstvoeding

Darmkrampen kunnen zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding optreden. Geef je borstvoeding? Dan kan het zijn dat je iets eet dat via de moedermelk wordt doorgegeven en waar jouw baby nog niet zo goed tegen kan. Dit zijn bijvoorbeeld kool, ui, kruiden, pepers of chocolade die je beter een paar dagen kunt vermijden om te kijken hoe je baby erop reageert. Het is belangrijk er niet alleen voor te zorgen dat ze genoeg moedermelk drinken, maar ook dat ze die helemaal leegdrinken, want achtermelk bevat meer voedingsstoffen die de darmen van baby’s stimuleren als ze ouder worden en zich meer ontwikkelen als ze uit de borst drinken in plaats van uit flessen.

Soms worden de buikpijnklachten veroorzaakt door een koemelkallergie die je baby heeft. Dit kan gebeuren als je tijdens de borstvoeding producten eet of drinkt die van koemelk zijn gemaakt, en dit veroorzaakt ook ongemak voor je baby. Als dit het geval is, is deze overgevoeligheid voor (of intolerantie voor) voedsel iets dat moet worden vermeden tijdens de borstvoeding

Darmkrampjes bij fles(kunst)voeding

Bij kunstvoeding kun je op andere dingen letten. Je kunt bijvoorbeeld vermijden dat je te veel grote veranderingen aanbrengt in het voedingsschema, omdat jouw baby daar steeds weer aan moet wennen. Houd er rekening mee dat je baby er 15-20 minuten over kan doen om de fles leeg te drinken; er is geen haast bij! Het kan ook helpen als je pauzes neemt en boertjes laat tijdens het voeden. Een speen met een kleinere opening of een dubbele speen kan ook helpen om snelle eters af te remmen, zodat ze geen gas ontwikkelen.

Sommige mama’s hebben ontdekt dat het gebruik van een speciale fles die voor een continue melkstroom zorgt, de hoeveelheid lucht in het buikje van je baby vermindert. Dit helpt kolieken en scheetjes te verminderen!

Wat niet eten en drinken bij borstvoeding?

De volgende voedingsmiddelen kunnen buikkrampjes bij de baby veroorzaken als de moeder dit eet of drinkt:

  • Koolsoorten
  • Uien en prei
  • Sterk gekruid eten
  • Koffie
  • Fridrank met koolzuur
  • Chocolade
  • Sinaasappelsap
  • Koolzuurhoudende dranken

Wat te doen bij darmkrampjes bij je baby?

Om buikkrampjes te verminderen, kun je de tips voor flesvoeding en borstvoeding hierboven volgen. Maar als dat niet werkt voor jou, begin dan met deze andere tips:

  • Om de pijn te verminderen, zijn er een paar technieken die je kunt proberen. Je kunt het buikje van je baby verwarmen met een warmwaterkruik of een badje, en ook zachtjes masseren.
  • Als hij in de draagdoek of draagzak zit, zal hij zijn krampjes even vergeten door de ritmische beweging en het comfort.
  • De schommelende bewegingen die ontstaan als je hem in zijn autostoeltje of kinderwagen zet, kunnen hem ook beter laten voelen!
  • Probeer je baby af te leiden door voor hem te zingen, te wiegen of hem mee te nemen voor een ritje, zodat hij rustig wordt in plaats van onrustig door de krampjes, want op die manier slaapt de baby beter.
  • Inbakeren is nuttig tijdens deze onrustige momenten wanneer de baby last heeft van buikpijn, omdat het helpt baby’s kalm en ontspannen te houden.
  • Druppels tegen krampjes (niet wetenschappelijk bewezen, maar talloze moeders zweren erbij)

Infacol - tegen krampjes - Medisch hulpmiddel - 50 ml

9,09 Direct uit voorraad leverbaar
Bolcom bol.com
Laatste update was op: 11/02/2024 04:23

Darmflora | Druppels | 1 stuk(s)

Handige video’s

YouTube

1 Reactie
  1. […] uit en wordt het hard, wat niet fijn is voor je kindje. Vaak gaat de obstipatie gepaard met darmkrampjes, waar je kleintje flink last van kan hebben. Erg vervelend dus! Waardoor ontstaat obstipatie baby […]

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken