Voedingsdoek kopen? Dit zijn de beste voedingsdoeken

Borstvoeding geven kan grote voldoening geven. De juiste kledingaccessoires kunnen daarbij extra hulp bieden. Zo zijn voedingsdoeken waardevolle bondgenoten voor moeders die tijdens een dagje uit hun kindje graag borstvoeding willen blijven geven.

Inhoud van dit artikel

Waarom een borstvoedingsdoek handig is

Een knuffeldoekje, een luier, een dekentje of een voedingsdoek. Dit zijn essentiële items die je het beste vanaf de eerste dagen van de geboorte kunt hebben. Een borstvoedingsdoek zorgt voor privacy en vertrouwen bij het geven van borstvoeding, waar je je ook bevindt. Je kunt het gemakkelijk opvouwen om ruimte te besparen. De voedingshoes bedekt je hele bovenlichaam en door de brede, stabiele opening heb je oogcontact met je baby. Bovendien is een voedingsdoek veelzijdig inzetbaar: gebruik het als kinderwagenhoes, parasolhoes of aankleedkussen om jouw baby te beschermen tegen directe schade door te fel zonlicht.

Waarom überhaupt borstvoeding geven?

Borstvoeding is de gezondste en goedkoopste manier om je baby te voeden. Tijdens de eerste zes maanden kan moedermelk vaak volstaan als het enige voedsel dat je baby nodig heeft. Moedermelk bevat bijna alle voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, antilichamen, probiotica en vele andere ingrediënten. Die zijn in ideale verhoudingen en hoeveelheden aanwezig in moedermelk en worden perfect door de baby opgenomen. De samenstelling van borstvoeding past zich zelfs aan de voedingsbehoeften van baby aan. Aan het begin van de voeding bevat moedermelk meer water om de dorst te lessen, om na een paar minuten calorierijker en meer vullend te worden.

Borstvoeding is zeker de moeite waard

Volgens onderzoek is het de enige manier om baby’s en kleine kinderen zodanig te voeden dat zij verzekerd zijn van een optimale gezondheid en ontwikkeling. Het is ook in overeenstemming met het natuurlijke ritme van veranderingen die plaatsvinden in het lichaam van een vrouw na de bevalling. Studies laten zien dat oxytocine vrijkomt, zowel bij direct lichaamscontact als bij het geven van borstvoeding. Oxytocine verlaagt agressieve gevoelens, waardoor je meer open staat voor de kleine van wie je net bent bevallen. Oxytocine beïnvloedt je humeur, kalmeert je en stelt je in staat een hechtere band met je baby op te bouwen. Een ander groot voordeel van borstvoeding is zonder twijfel het feit dat je altijd melk bij je hebt.

Borstvoeding biedt baby en mama veel voordelen

Borstvoeding heeft veel voordelen, niet alleen voor baby’s, maar ook voor hun mama’s. We zetten de belangrijkste snel op een rijtje.

5 voordelen voor de baby:

 1. Het kind krijgt voeding die bij uitstek geschikt is voor zijn huidige behoeften.
 2. Het kind zal vaak heel dicht bij zijn moeder zijn, haar warmte voelen, haar ruiken en haar hartslag horen, wat hem een ​​​​gevoel van veiligheid zal geven.
 3. Het kind heeft een veel betere kans op gezonde eerste levensmaanden, zonder diarree, middenoorontsteking, infecties van de bovenste luchtwegen of voedselintoleranties.
 4. In de toekomst zal je kind minder snel ernstige ziekten zoals diabetes, obesitas of allergieën ontwikkelen.
 5. Borstvoeding geeft je baby een betere start bij het leren spreken en vermindert het risico op spraakstoornissen.

5 voordelen voor de moeder:

 1. Een gezondere, slimmere en gelukkigere baby.
 2. Beter contact met het kind, gemakkelijkere herkenning van zijn stemmingen en behoeften.
 3. Lager risico op het ontwikkelen van borstkanker en osteoporose in de toekomst.
 4. Grotere kans om extra kilo’s kwijt te raken.
 5. Financiële besparingen op kunstmatige voeding en de nodige accessoires, uitgaven voor medische zorg en medicijnen voor het kind.

Buitenshuis je baby borstvoeding geven

Borstvoeding wordt aanbevolen tot het kind een jaar of twee of ouder is, met steeds meer variatie in het voedsel dat het kind inneemt naargelang de leeftijd. Er is in feite geen bovengrens voor borstvoeding. Ouders stellen vaak de behoeften van het kind voorop. Geen wonder dat moeder hem wil voeden als de baby begint te huilen, wat in de meeste gevallen aangeeft dat hij honger heeft. Ben je echter niet thuis, dan kun je voor een dilemma staan, want hoewel borstvoeding een natuurlijke manier is om een ​​baby te voeden, kan het in sommige situaties een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Een borstvoedingsdoek brengt in dit geval uitkomst.

Voedingsdoeken geven de vertrouwde geur van mama af

Als je je baby voedt en knuffelt, is het de moeite waard om hem dicht bij de huid te hebben, zodat de geur van zijn moeder door de borstvoedingsdoek gaan en de baby tijdens het voeden de geur van zijn mama zal ruiken. De meeste voedingsdoeken hebben nekbanden waarvan de nekbanden aanpasbaar zijn. Zo kun je zelf bepalen op welke hoogte de borstvoedingsdoek comfortabel zit. Er zijn voedingsdoeken met zeer handige vakken. Sommige zijn bijvoorbeeld voorzien van doekhanddoekzakjes van zacht katoen, perfect om het mondje van je kleintje mee af te vegen na het eten.

Hoe kies je de beste voedingsdoek?

Kies voor voedingsdoeken van hoge kwaliteit. Een katoenen borstvoedingsdoek zorgt er voor dat jij en je baby koel blijven. Dan ben ook je verzekerd dat jij je baby comfortabel kunt voeden. De beste voedingsdoek moet over deze kenmerken beschikken:

 • Voedingshoezen van 100% katoen zijn zacht en ademend en bieden je baby extra comfort tijdens het geven van borstvoeding.
 • Een schortvormige voedingsrok is gemakkelijk aan te trekken en heeft verstelbare bandjes die de privacy beschermen van moeders die borstvoeding geven op openbare plaatsen.
 • Kies voor een voedingsdoek waarvan je de schouderriem op een geschikte lengte kunt afstellen, met stevige D-vormige ring voor ventilatie, waardoor je de doek niet met je handen hoeft vast te houden en jij je baby altijd in de gaten kunt houden.
 • Zoek een borstvoedingsdoek uit die machinewasbaar en geschikt voor de droger is.

Natuurlijk kun je ook letten op andere eigenschappen van de voedingsdoek. Sommige moeders vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat een borstvoedingsdoek er ook elegant en mooi uitziet en onderhoudsvriendelijk is. Ongeacht wat jouw voorkeuren zijn, je vindt vast wel de beste voedingsdoek voor jou en je baby!

Dit zijn de beste voedingsdoeken

1. KipKep Feedi

2. NanaBeebi borstvoedingsdoek

3. MiniiYou borstvoedingsdoek

4. Udders Covers borstvoedingsschort

Reviews

Laat een reactie achter

Kids Plaats
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken